Lyckad manifestation söndagen den 24 maj 2009 för att rädda Guldhedens grönområden

Den 24 maj är Nationalparkernas Dag, alltså en passande tidpunkt för att uppmärksamma våra vackra grönområden. Trots det i början lite regniga vädret hade många guldhedsbor kommit till Dr Fries torg för att delta i manifestationen.

Värmande musik i försommarregnet

Mässingssextetten Glädjepojkarna under ledning av kapellmästare Johannes Hansson värmde upp med traditionell brunnsmusik.
 

Alla hälsas välkomna

Föreningen Bevara Guldhedens ordförande Yvonne Leffler och Intressefföreningen Rädda Mossens ordförande Birgit Vollbrecht (som också var konferencier) hälsade alla välkomna till dagens manifestation och firande.
 

Nobelpristagaren Arvid Carlsson

Arvid Carlsson, professor och nobelpristagare i medicin, talade om betydelsen av bostadsnära natur för hälsa och välbefinnande, samt de ekonomiska och politiska spel som hotar våra grönområden.
 

Riksdagsman Eva Selin Lindgren

Eva Selin Lindgren, riksdagsman och professor i miljöfysik, talade om den europeiska landskapskonventionen som ett verktyg i kampen för bevarande av grönområden.

 

Om naturen i sagornas värld

I bibliotekets samlingssal berättade Dag Beskow om sin farmor Elsa Beskow och naturen i hennes sagor. Det behövdes två föreställningar för att alla intresserade skulle få lyssna.
 

Information om aktuella projekt

Vi informerade om aktuella byggplaner i Guldhedens grönområden. Vi fick 141 nya medlemmar under dagen. Vi hade också en kaffe- och bullservering som hade en strykande åtgång.

 

Tipspromenad i Dalen med viktig information

Per Thylen hade ordnat en tipspromenad i Dalen med mycket krävande frågor. I Dalen informerades också om de unika hasselbestånden av Ove Elvstam. Maria Carlsson och Linda Ragnar informerade på plats, nedanför Dr Belfrages gata, som är ett av alla de områden, där flera nya stora hus planeras.

Läs mer om Nationalparksdagen på Naturvårdsverkets hemsida